Preventieve ondersteuning

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Preventieve maatschappelijke ondersteuning

1.

Stimuleren van initiatieven van bewoners die zich willen inzetten voor hun straat, buurt of wijk via sociaal werkers en wijkregie en monitoren of dit aansluit bij de behoeften van inwoners.

2.

Uitvoeren activiteiten uit de nota Mantelzorgbeleid.

3.

Afstemmen van inzet vrijwilligers op doelstellingen gebiedsagenda (waar mogelijk).

4.

Initiatieven in wijken, buurten en dorpen actief met elkaar verbinden.

5.

Wijkcentra in staat stellen om vragen van bewoners op te halen en deze te vertalen in een vernieuwd (activiteiten)aanbod.

6.

Vanuit een strategische samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede ontwikkelen we als gemeente samen met partners en hogeschool werkpraktijken voor het samenspel tussen formele en informele ondersteuning met daarbij nadruk op het versterken van de informele ondersteuning.

7.

Ontwikkelen van een nieuwe visie op onafhankelijke cliëntondersteuning, en op basis van deze visie een aanbesteding van onafhankelijke cliëntondersteuning opstarten. Dit moet resulteren in een nieuwe inrichting van deze taak per 1 januari 2020.

8.

Gemeente Ede heeft in haar personeelsbeleid aandacht voor inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt.

9.

Opstellen en (doen) uitvoeren van de 'Edese aanpak van het stimuleren van geletterdheid' die zich zal zich richten op het vergroten van het onderwijsaanbod, de bekendheid met het thema geletterdheid, het werven van de doelgroep (met name NT1) en het vergroten van deskundigheid bij professionals met de doelgroep te maken hebben. Het optimaal benutten van budgetten door deze in samenhang met elkaar in te zetten (ontschotten) is hierbij het uitgangspunt.

Toelichting

1.

Het stimuleren van initiatieven van bewoners vraagt, ondanks de grote, doorlopende inzet van sociaal werkers en wijkregie, aandacht. Betrokken inwoners die zich vrijwillig inzetten voor hun buurt voelen zich nog te vaak belemmerd door de duur en taaiheid van onze (beleids)processen. Met het actieprogramma Versterken Sociale Basis en Preventie streven we er naar dat we onze systemen beter laten aansluiten op de leefwereld van onze inwoners.

2.

Er is uitvoering gegeven aan de ombuigingsmaatregel 14 door de toegang voor thuisondersteuning voor mantelzorgers naar de gemeente te halen. We monitoren deze wijziging en diens effect grondig (aantallen en doorverwijzingen). Voor het thema Mantelzorg & Werk, zijn interventies ontwikkeld om als gemeente in aanmerking te komen voor de erkenning van mantelzorgvriendelijke werkgever.

4.

Zie de toelichting bij punt 1.

7.

De visie op Onafhankelijke Inwonersondersteuning is vastgesteld. Op grond van deze visie is een aanbestedingstraject gelopen. De opdracht is gegund aan een nieuwe partij.

9.

De gemeente heeft zich in 2019 voorbereid op haar regiefunctie aanpak geletterdheid 2023. Eerste stap hiertoe is het opstellen met de regio van een regioplan in 2020.

Maatschappelijke begeleiding statushouders

1.

Doorontwikkeling van het participatieverklaringstraject voor inburgeraars, dit in afstemming met de rol van Vluchtelingenwerk bij maatschappelijke begeleiding.

2.

Doorontwikkeling van programma’s waarin opleiding (taal) en inburgering, al dan niet gecombineerd, worden aangeboden.

3.

Verbinding met activiteiten Vluchtelingenwerk, Woonstede, wijkregie, Sociaal Teams, etc. (volgens afspraken die gemaakt zijn tussen deze partijen).

4.

Anticiperen op de kaders van het Kabinet ten aanzien van de structuurwijzigingen rond inburgering (vooruitlopend op de voorstellen van het kabinet).

5.

Verbinden met de opgaven Werk en Participatie, Zorg en Wonen.

Toelichting

1.

In 2018 en 2019 moesten we het participatieverklaringstraject nog verder ontwikkelen. Dit hebben we in 2019 afgerond. Tegelijkertijd hebben we in het licht van de nieuwe Wet Inburgering aan verdere doorontwikkeling gewerkt.

2.

Hiervoor werken we samen met Werkkracht en worden werkprocessen bijgesteld. In 2020 start inkoop trajecten inburgering, taal en maatschappelijke begeleiding.

3.

We zijn in 2019 gestart met de doorontwikkeling van de afspraken en processen. Hierbij anticiperen we op de nieuwe eisen van de wetgeving. In 2019 hebben we verschillende bijeenkomsten met het maatschappelijk middenveld, ketenpartners en met (vertegenwoordigers van) statushouders georganiseerd om zo input op te halen.

Preventieve jeugdhulp

1.

Het CJG in de wijkteams wordt structureel onderdeel van de wijkteams zodat signalen uit de wijk direct kunnen worden opgepakt.

2.

Het collectieve aanbod van preventieve ondersteuning bij opvoeden en opgroeien (trainingen, cursussen, gespreksgroepen) wordt uitgebreid en door het CJG gecoördineerd.

3.

Op basis van de positieve resultaten van de pilot Vroegtijdige inzet schoolmaatschappelijk werk in het voortgezet onderwijs wordt de werkwijze uitgerold over alle VO scholen in Ede. Bij een eerste schorsing vindt een huisbezoek plaats waardoor preventieve inzet kan worden geboden die de kans op verdere schooluitval verkleint.

4.

Met de toenemende aandacht voor een sterke sociale basis en het belang van informele hulp en ondersteuning werken we aan een stevige positionering van het CJG. Door advies, hulp en ondersteuning dichtbij mensen te brengen en in een (heel) vroeg stadium vragen en zorgen te kunnen delen houden we het klein. Bij het zoeken naar een oplossing wordt altijd naar de eigen informele netwerken gekeken. Dat kan doordat het CJG in de wijken zit en op alle scholen en kinderdagverblijven.

5.

Het voorkomen van hechtingsproblematiek is een blijvend aandachtspunt in de preventieve zorg voor de jeugd. Komend jaar staat dit thema expliciet op de agenda en worden er interdisciplinaire trainingen aangeboden aan alle professionals die met (aanstaande) ouders en jonge kinderen werken. Een ander thema dat expliciet op de agenda staat zijn problematische scheidingen. De inrichting van een echtscheidingsloket is een concreet actiepunt voor het komende jaar.

6.

We zijn gestart met een preventieve community aanpak voor kwetsbare jongeren. De aanpak is gericht op vertrouwen, verantwoordelijkheid nemen en de community betrekken en ondersteunen waar nodig. Het doel is om kwetsbare jongeren perspectief te geven (zelf te laten ontdekken!) en henzelf, maar ook hun ouders en omgeving verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun ontwikkeling en gedrag in de openbare ruimte. De aanpak is gericht op duurzaamheid en gedragsverandering. Bij voortdurend succes willen we deze aanpak ook in andere wijken implementeren.

Toelichting

1.

Het CJG sluit -aan bij de wijkteams om signalen uit de wijken op te pakken.

5.

In 2019 is er veel aandacht geweest voor deze onderwerpen. Wat betreft hechting zijn er trainingen voor professionals georganiseerd. Er blijft aandacht voor het thema hechting in 2020 in het project kansrijke start. Voor wat betreft echtscheiding is onderzocht wat een passend aanbod is. Naar aanleiding daarvan zijn er trainingen voor kinderen gestart en wordt er gestart met een relatie- en opvoedspreekuur.

6.

De preventieve communicatie aanpak in Veldhuizen is in 2019 uitgegroeid tot een volwaardige uitvoerings- en samenwerkingspartner. Het bereik onder de jongeren is goed en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Op basis hiervan kent het project een vervolg in 2020. Desalniettemin blijft het voor dit project, en voor al haar samenwerkingspartners in de wijk, zoeken naar een goede balans tussen preventie en repressie. In 2020 krijgt dit thema specifiek aandacht.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/09/2020 15:48:11 met de export van 06/03/2020 14:59:49