Preventieve ondersteuning

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.

Actief benaderen van scholen om alle wettelijk verzuim tijdig en volledig te melden; op 100% van het gemelde verzuim volgt actie door Leerplicht.

2.

Extra inzet (voor 3 jaar) op Leerplicht, specifiek een leerplichtambtenaar die de verbindende rol tussen primair onderwijs en gemeentelijke jeugdhulp oppakt (gestart begin 2017).

3.

Voortzetting WOW (Waar Onderwijs Werkt) in 2018 en 2019, waar voortijdig schoolverlaters arbeidsvaardigheden aanleren en begeleid worden richting werk of regulier onderwijs. Vanaf halverwege 2018 wordt in breed verband met externe partners (waaronder onderwijs) gewerkt aan een duurzame oplossing waarbij gedacht wordt aan een schakelvoorziening voor die leerlingen die anders voortijdig de school verlaten en thuis komen te zitten.

4.

Aanbieden van een methode die ondersteunend is voor leerkrachten die met inburgeraars (AMV-ers) werken om zo de inburgering beter te laten slagen.

5.

Ondersteunen van de Nieuwkomersschool.

Toelichting

1.

We werkten in 2019 aan een structurele oplossing om te voorkomen dat jongeren voortijdig en zonder kwalificaties van school gaan, thuis komen te zitten of van een uitkering afhankelijk worden. Voor de jonge statushouders hebben we waar mogelijk ingezet op doorstroom naar een Entree+ opleiding waar Entree, geïntensiveerde taal en inburgering gecombineerd worden aangeboden. Jonge statushouders moeten hierdoor in staat zijn voor een (start)kwalificatie, het reguliere onderwijs te volgen.

2.

Inzet van leerplicht in het primair onderwijs blijft aan de orde. Deze taak hebben wij in 2019 verdeeld over de diverse leerplichtambtenaren. Er is dus niet één leerplichtambtenaar belast met deze taak.

3.

Vanaf 2020 is WOW opgegaan in de Schakelroute. Een voorziening waar voortijdig schoolverlaters arbeidsvaardigheden aanleren en richting werk of onderwijs worden begeleid. De voorziening is ontwikkeld en gefinancierd door diverse partners (gemeente, scholen en Werkkracht).

4.

Vooruitlopend op de leerbaarheidstoets die in de nieuwe Wet Inburgering wordt voorzien, willen we leerkrachten van statushouders (op ISK) al leren hoe om te gaan met opbrengsten uit zo’n leerbaarheidstoets. We verkennen of dit in 2020 aangeboden kan worden.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/09/2020 15:48:11 met de export van 06/03/2020 14:59:49