Individuele ondersteuning

Ontwikkelingen

Doorontwikkeling WMO
Destijds heeft Ede de keuze gemaakt om de transformatie van de drie decentralisaties in de daaropvolgende jaren op onderdelen te intensiveren. Wij hanteren daarbij onze eigen Edese wijze. We trekken met partners (zorgaanbieders) gezamenlijk op om domeinoverstijgende samenwerking en bekostiging te stimuleren. Ondersteuning wordt zo veel mogelijk ontschot en integraal aangeboden in de nabijheid van de leefwereld van de cliënt (bijvoorbeeld via arrangementen). We hanteren daarbij een resultaatgerichte aanpak waarbij maatwerk het motto is. En waarbij we uitgaan van de mogelijkheden van inwoners/cliënten. We hebben daarbij zicht op de relevante ontwikkelingen, die we in het kader van de transformatie met voortgang oppakken.

Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een efficiënte overgang tussen 18- en 18+ en het zo goed mogelijk aan elkaar verbinden van Wmo en participatie (met een differentiatie aan producten daartussen). In 2019 hebben we daartoe de eerste stappen gezet.

Tevens hebben we ingezet op een verdere intensivering van de gewenste verschuiving van formele naar informele ondersteuning (door bijvoorbeeld het optimaal inzetten van vrijwilligers) en van individueel naar groep (door bijvoorbeeld het creëren van laagdrempelige wijkgerichte ontmoetingsplekken).

In 2019 is extra aandacht besteed aan het inzetten op actieve regie. Door consulenten wordt strak ingezet op een passende indicering. En met resultaat. Zo is voor thuisondersteuning en dagbesteding de gemiddelde omvang van de indicatie per cliënt afgenomen. Ook heeft in 2019 een lichte verschuiving plaatsgevonden van specialistische naar reguliere begeleiding en is een (relatief) grotere toestroom vanuit Wmo naar Wlz opgetreden. Ook hebben we slagen gemaakt met de extramuralisering van Beschermd wonen. Randvoorwaarde voor dat laatste is wel dat er voldoende woonplekken beschikbaar zijn.
Per 1 april 2019 verloopt ook de toegang tot de Maatschappelijke Opvang via de gemeente.

Inkoop Wmo vindt plaats aan de hand van Open house. We evalueren op dit moment deze inkoopmethodiek. Doel daarvan is dat de inkoopsystematiek(en) Wmo onze inhoudelijke ambities zou goed mogelijk ondersteunt.

Doorontwikkeling transformatieproces regionale inkoop jeugdhulp
In 2019 is volop werk gemaakt van het in 2018 vastgestelde (regionale) transformatieplan. De in dat plan geformuleerde transformatielijnen zijn integraal onderdeel geworden van het door de Raad in juli 2019 vastgestelde nieuwe Edese Jeugdbeleidsplan 2019-2022.
De transformatie van het jeugdhulp stelsel is een grote opgave. Niet alles kan tegelijkertijd uitgevoerd gaan worden. In 2019 is met name gewerkt aan het terugdringen van residentiele jeugdhulp, het voorkomen van uithuisplaatsingen, verbetering van de overgang 18- naar 18+, het bevorderen van inclusieve kinderopvang en het verbeteren van de samenwerking met het onderwijs. Daarnaast is de samenwerking met huisartsen verstevigd, zijn bij meer huisartsen Specialistische Ondersteuners Huisartsen gepositioneerd en is de pilot Jeugdbescherming Dichterbij van start gegaan. Met deze pilot wordt gewerkt aan het verkorten en verbeteren van de jeugdbeschermingsketen.
Een belangrijk instrument voor de transformatie is actieve regie op de ingezette jeugdhulp. Deze regierol is in 2019 versterkt door de implementatie van de hernieuwde focus (intake en actieve regie) van de Sociaal Teams. Het Toegangsteam Jeugd is versterkt en in dienst genomen. Ook is medio 2019 besloten tot het in dienst nemen van de Sociaal Teams waardoor de sturing op, en de continuïteit van deze teams wordt vergroot.
We zien dat deze focus op transformatieactiviteiten en de aanpassingen in de organisatie bijdragen aan de gewenste transformatie en bovendien tot lagere uitgaven op deze vormen van jeugdhulp.
Naast deze lokale activiteiten is samen met de zes andere gemeenten in regioverband het Bestuurlijk Aanbesteden van jeugdhulp geëvalueerd en is met ondersteuning van de VNG en adviesbureau EHdK een start gemaakt met het ontwikkelen van een nieuwe regionale inkoopstrategie. Deze vernieuwde inkoopstrategie moet de transformatie van het jeugdhulp stelsel en de financiële houdbaarheid daarvan verbeteren. Samen met de Samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs zijn we landelijk Inspiratieregio samenwerking onderwijs en zorg. Met negen andere regio’s vormen we een lerend netwerk met als doel het verbinden van onderwijs, kinderopvang (jeugd)zorg en jeugdhulp.

Inburgering en maatschappelijke begeleiding van statushouders
De ambitie is dat deze nieuwe inwoners goed en snel inburgeren, integreren en participeren door middel van werk of onderwijs en opleiding. Dit vraagt om extra inzet van activiteiten en een integrale aanpak met wonen, onderwijs, inkomen en werk.
Het kabinet heeft in augustus 2019 bekend gemaakt de inburgering anders te willen vormgeven. Kaders worden ontwikkeld met als doel deze in 2021 te kunnen invoeren. Vooruitlopend op de borging in wettelijke- en financiële kaders, willen wij al toewerken naar de vermoedelijke situatie per 2021. Waar mogelijk samen met de regiogemeenten, bijvoorbeeld op gebied van wonen of rond inkoop van taal en inburgering.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/09/2020 15:48:11 met de export van 06/03/2020 14:59:49