Individuele ondersteuning

Ontwikkelingen

Meer inwoners zijn in staat om zelfstandig in hun inkomen te voorzien. Dit blijkt uit de daling van het bestand bijstandsuitkeringen en de toename van verstrekte loonkostensubsidies.

Uit de evaluatie van het handhavingsbeleid blijkt dat de Edese aanpak in de toegang tot de uitkering effectief is: alleen van inwoners die het echt nodig hebben wordt het beroep op de tijdelijke uitkering gehonoreerd. Ook blijkt uit de evaluatie dat andere aspecten van handhaving verminderd aan bod zijn gekomen, zoals het onderzoek naar oneigenlijk gebruik van de uitkering en het opleggen van maatregelen bij niet nakomen van arbeidsverplichtingen. De evaluatie heeft geleid tot een nieuwe visie en een beleidsplan voor 2020 en volgende jaren waarin op deze aspecten wordt ingezet.

Uit de in 2019 uitgevoerde Minima Effect Rapportage blijkt dat het financiële ondersteuningsbeleid van de gemeente positieve effecten heeft op de doelstelling om financiële problematiek bij de inwoners zo veel mogelijk te helpen beheersen en meedoen van volwassenen en kinderen te bevorderen.

In het kader van vroegsignalering van schuldenproblematiek is een innovatieve jongerenaanpak ontwikkeld dat in 2020 uitvoering krijgt. Het betreft de ontwikkeling van een op de leefwereld van de jongere afgestemde voorlichtingsfilm die via een QR-code op een verjaardagskaart namens de gemeente, bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar, door de jongere kan worden bekeken. Daarnaast zijn gastcolleges ontwikkeld over het hebben van schulden die in 2020 op de Edese scholen worden gegeven. Voor inwoners van alle leeftijden is de training "Omgaan met geld" ontwikkeld en in gang gezet. Tot slot is het product Budgetplus gestart, dat doorontwikkeld wordt als alternatief voor bewindvoering, mede in het kader van de ombuiging bewindvoerderskosten die is afgesproken met de raad.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/09/2020 15:48:11 met de export van 06/03/2020 14:59:49