Kwaliteit leefomgeving

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Klimaatverandering

1.

Ons klimaat is aan het veranderen. In 2019 werken we de ambitie uit het bestuursakkoord nader uit om te komen tot een klimaatrobuust Ede:

  • Aanjaagteam formeren voor een meer programmatische aanpak van het thema klimaatadaptatie.
  • Een strategische aanpak klimaatadaptatie uitwerken waarin we de opgaven voor Ede concretiseren.
  • Impuls geven aan lopende initiatieven om van te leren en het goede voorbeeld te geven.

2.

We brengen het hydraulisch functioneren van het rioleringsstelsel in beeld door het opstellen van een Basis Rioleringsplan (BRP) (gestart in 2018).

3.

Onderzoek naar inzet van bomen om de gevolgen van de klimaatverandering (klimaatadaptatie) deels op te vangen (vasthouden fijnstof; tegengaan hitte-eilanden, verbeteren van de biodiversiteit en dergelijke). Daarnaast moet gekeken worden of de huidige boomsoorten die we aanplanten bestand zijn tegen de klimaatsveranderingen.

4.

Continueren van actie Steenbreek waarbij we bewoners samen met de kerngroep er op wijzen dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor de overheid en bewoners als het gaat om klimaatsverandering. De actie Steenbreek staat voor het verwijderen van stenen en het vergroenen van tuinen om onder andere regenwater makkelijker te laten infiltreren, het tegengaan van hittestress en het stimuleren van de biodiversiteit door aanplant van struiken en bomen.

Toelichting

3.

In 2019 zijn we gestart met het herijken van het groenbeleidsplan, dat een aanzet geeft hoe om te gaan met klimaatrobuuste bomen en beplanting. De afronding van het groenbeleidsplan wordt voorjaar 2020. Daarnaast gaan we aan de slag met een praktische analyse van het huidige areaal beplanting in relatie met de invloed van de klimaatsverandering op de beplanting.

SamenWerkBedrijf

1.

In 2018 zijn de ervaringen en resultaten van het SWB geëvalueerd. Op basis daarvan is eind 2018 een besluit genomen over het vervolg na de pilot. Vanaf juli 2019 gaat het SWB verder.

Spelen

1.

We gaan onderzoeken wat de jeugd, van peuter tot tiener, wil op het gebied van buiten spelen. In het in 2019 op te stellen speelbeleidsplan staat hoe we de wensen vorm gaan geven en wat we gaan doen om speelplekken zo in te richten dat we zo veel mogelijk tegemoet komen aan de wensen van de jeugd.

Toelichting

1.

We brengen nu de actuele beheergegevens van spelen in relatie met de vervangingsopgave en Ede Doet. Op basis van de uitkomsten hiervan bekijken we of de noodzaak bestaat om het beleid te herzien.

Wegbeheer

1.

Het wegbeheer wordt uitgevoerd conform het strategisch plan wegen.

Beleidsplan Openbare Verlichting

1.

In 2019 maken we het beleidsplan openbare verlichting voor de periode 2019 tot en met 2023. Dit plan is richtinggevend voor de manier waarop we de openbare verlichting gaan beheren. We beschrijven wat we willen bereiken (effecten buiten zoals veiligheidsgevoel) en hoe we dat gaan doen.

Toelichting

1.

In 2019 is gestart met het opstellen van een beleidsplan openbare verlichting voor de periode 2020-2024. Hierin is duurzaamheid door de mogelijkheid voor het versneld vervangen voor ledverlichting één van de uit te werken scenario's.

Integrale programmering

1.

De onderhoudswerken voor het beheer van de openbare ruimte worden met alle disciplines (intern en extern) afgestemd om zoveel mogelijk 'werk met werk' te maken. De overlast voor inwoners en bedrijven wordt beperkt en deze methode zorgt voor efficiency.

2.

De planning van al deze op elkaar afgestemde werken, het uitvoeringsprogramma, publiceren we, waardoor inwoners en bedrijven in een vroeg stadium geïnformeerd worden over werkzaamheden die in 2019 plaatsvinden.

3.

De samenwerking met en inbreng van bewoners, onder andere via dorpsraden, in de wijken vinden we hierbij van groot belang.

4.

In 2019 zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met (externe) nutsbedrijven om nog efficiënter te gaan werken en gaan we onderzoeken of een meerjarenplanning gewenst en mogelijk is.

Toelichting

3.

Er zijn goede contacten met bewoners, dorpsraden etc. Wensen worden opgehaald (van buiten naar binnen gebracht). Echter, het vervolg, zoals uitwerking van deze wensen blijkt niet eenvoudig.

Burgerparticipatie

1.

Met het programma 'In Verbinding' krijgen bewonersinitiatieven de ruimte. Ideeën en vragen van bewoners vormen waardevolle input. Waar technisch en financieel mogelijk wordt deze input zoveel mogelijk onderdeel van onze plannen. Daarbij is het van belang dat de gemeente bij aanvang duidelijke financiële en technische kaders benoemt om teleurstelling te voorkomen. Bewoners worden uitgedaagd mee te denken en worden actief betrokken bij de fysieke leefomgeving. Dit leidt tot meer tevredenheid bij bewoners, zowel over het proces als het eindresultaat.

Toelichting

1.

Het is steeds beter mogelijk om de wensen van de burgers/bewoners te integreren in onze plannen. De ‘Edese Participatie Aanpak’ die in 2019 door de raad is vastgesteld is een belangrijk hulpmiddel hierbij. Hiermee lukt het steeds beter om bewoners bij het onderhoud en de inrichting van hun woon- en leefomgeving te betrekken en een duidelijkere rol te geven bij de uitvoering van projecten. Voor initiatieven die door de bewoners zelf worden ingebracht blijkt het soms nog lastig. Binnen de begroting is beperkt ruimte om burgerparticipatie echt goed vorm te geven. Voor kleinere initiatieven is Ede Doet een goed instrument. Voor grotere initiatieven is dit niet afdoende en onderzoeken we hoe we dit integraal onderdeel kunnen laten worden van ons werk, zodat we goed kunnen afwegen hoe we grotere initiatieven kunnen honoreren ten koste van andere geplande werkzaamheden.

Pilot Ede Zuid: zelfredzaamheid inwoners en opmaat voor right to challenge

1.

De met succes in gang gezette beweging in Ede Zuid wordt vanuit de inwoners en door de gemeente en andere partners gefaciliteerd met als doelstelling participatie “op maat” op basis van behoefte en zelfinitiatie van de inwoners. Secundair doel is de uitwerking van de Right to Challenge-gedachte.

Toelichting

1.

Voor de gemeente en andere partners is in 2019 de meerwaarde van de Pilot in beeld gebracht. Op basis daarvan zullen de gemeente en partners in 2020 bepalen of en hoe ze de in gang gezette beweging structureel gaan ondersteunen. De pilot is een goede en gewenste ontwikkeling die past bij de transformatie beweging en daar waar mogelijk een andere rol als gemeente en bestaande partners in het sociaal domein aan te nemen. Dit betekent het mee doen van inwoner integraal benaderen vanuit inwonersperspectief en in verbinding met jeugdzorg, WMO en Participatiewet en in het bijzondere met de ontwikkelingen in de sociale basis. In dit opstartjaar waren de kosten voor inzet van social work hoger dan begroot en bleven de inkomsten vooralsnog achter bij de verwachting.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/09/2020 15:48:11 met de export van 06/03/2020 14:59:49