Kwaliteit leefomgeving

Ontwikkelingen

Omgevingsgericht beleid - Omgevingswet
Wij werken steeds meer in de geest van de Omgevingswet. Dat is te zien op projectniveau. Steeds vaker staat de leefomgeving centraal, koppelen we ambities aan beheeropgaven en pakken we bewonersvragen aan. Een nadere toelichting op de Omgevingswet staat in programma 5 (Ruimtelijke Ontwikkeling) van deze jaarrekening.

Visie Openbare Ruimte (VOR)
De VOR zorgt voor een integrale visie, waarin de verschillende ‘grijze, groene en blauwe’ onderdelen in de openbare ruimte in nauwere samenhang met elkaar worden gebracht voor de periode 2017-2020. In de VOR is bepaald dat op verschillende plekken in Ede het onderhoudsniveau stijgt. Binnen de beschikbare middelen wordt de gehele openbare ruimte op het niveau B onderhouden.

Basis in beeld
In 2019 is gestart met de actualisatie van de Basis in Beeld. In dit onderzoek wordt de omvang en kwaliteit van de openbare in kaart gebracht en beoordeeld ten opzichte van 2014. Het inzicht in arealen, middelen en kwaliteit gebruiken we tevens om keuzes te maken met betrekking tot de invulling van de taakstelling van € 500.000.

Klimaatverandering
In 2019 is gestart met de programmatische aanpak op klimaatadaptatie, waarmee richting gegeven wordt aan hoe Ede klimaatrobuust wordt in 2050. Daarnaast is op diverse fronten gewerkt aan een klimaatrobuust Ede, zoals:

  • Aandacht voor duurzaamheid in ruimtelijke projecten (WFC, F&B park, Wekerom).
  • Ede-natuurlijk.nl in ontwikkeling als portal voor duurzaamheid, natuur en biodiversiteit.
  • Afkoppeling hemelwater bij rioolwerkzaamheden (150 woningen in Bennekom).
  • Meldingenkaart voor extreme neerslag voor inwoners gemaakt.
  • Opzetten klankbordgroep Steenbreek en diverse activiteiten vanuit operatie Steenbreek georganiseerd.
  • Ede Doet is met succes opengesteld voor duurzame initiatieven.
  • Onderzoek naar toepassing soorten groen en bomen die bestand zijn tegen klimaatveranderingen.

Groenbeleid
In 2019 is een start gemaakt met het herijken van het groenbeleid. In het groenbeleid wordt de koppeling gemaakt met klimaat, biodiversiteit, food en participatie. Op deze manier worden deze onderwerpen integraal onderdeel van alle planvorming.

Samenwerkbedrijf (SWB)
In 2018 zijn de ervaringen en resultaten van het SWB geëvalueerd. Op basis daarvan is eind 2018 besloten om de pilot succesvol om te zetten naar een structureel opererend bedrijf, waarmee ook de sociale doelstelling is bereikt.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/09/2020 15:48:11 met de export van 06/03/2020 14:59:49