Cultuur
2018/2019 is gestart met een onderzoek naar de behoefte aan culturele voorzieningen en activiteiten onder inwoners, professionals en bezoekers. De eerste fase, analyse beschikbare informatie t.a.v. bestaande culturele voorzieningen is in 2019 afgerond. Eind 2019 is gestart met de tweede fase, voorbereiding peiling onder inwoners. Medio 2020 zijn de resultaten beschikbaar.
Minister Van Engelshoven beschrijft in haar uitgangspunten de inzet voor cultuur in de periode 2021-2024 met daarin een rol voor de cultuurregio's. In 2018/2019 is daarom de ontwikkeling van een regionaal cultuurprofiel om aan te kunnen sluiten bij deze door de minister aan te wijzen cultuurregio's gestart. Ede vormt samen met Wageningen een stedelijke cultuurregio. Elke regio heeft middelen ontvangen voor het inrichten van een proeftuin. Met Shared Studio's is inhoud gegeven aan de proeftuin voor de regio Ede-Wageningen.
Culturele invulling Frisokazerne
In 2019 is een voorkeursscenario voor de culturele invulling van de Frisokazerne ontwikkeld. Dit betreft het ontwikkelen van een multimediale tentoonstelling (Het verhaal van Helene)in samenwerking met het Kröller-Müller Museum en andere partijen uit de regio. Het doel is de impact en het belang van haar verhaal in relatie tot het park, museum en collectie op de regio zichtbaar en tastbaar te maken. Tegelijkertijd biedt dit scenario aanknopingspunten om koppelingen te maken met promotie, erfgoed, architectuur en historie van Ede en regio. In 2019 is een eerste aanzet gemaakt met de uitwerking van dit scenario ten behoeve van een businessplan in voorjaar 2020.
Erfgoed
Op het gebied van monumentenzorg, archeologie en archief is in 2019 geopereerd op basis van hun wettelijke taken en op basis van de beleidsnota ‘Erfgoed maakt Ede!’ uit 2018.
Op het gebied van monumentenzorg zijn in 2019 in samenspraak met eigenaren, architecten, hoveniers en/of ontwikkelaars, bijna 50 veranderplannen voor monumenten begeleid. Met name is gewerkt aan bijzondere projecten op het terrein van Simon Stevin, Maurits-Noord en het Enkaterrein. Daarnaast zijn 40 subsidiebeschikkingen afgegeven ter bevordering van onderhoud en restauratie van gemeentelijke monumenten.
Het erfgoednotaproject ‘Erfgoed uit Oorlog & Wederopbouw buitengebied Ede (1940-1965)’ is in 2019 gestart, waarbinnen circa 3.000 objecten zijn geïnventariseerd. Naar een selectie hieruit heeft nader onderzoek plaatsgevonden, gevolgd door veld- en huisbezoeken. Momenteel wordt waardenstellend onderzoek gedaan, waarna aanwijsprocedures kunnen volgen, uitmondend in de aanwijzing van een aantal nieuwe gemeentelijke monumenten. Op het gebied van monumentenzorg zijn daarnaast in 2019 grote stappen gezet in de wettelijk verplichte ontsluiting en digitalisering van erfgoeddata (Omgevingswet). Als voorheen zijn in 2019 vanuit Monumentenzorg, Archeologie en Archief initiatieven gericht op erfgoededucatie blijvend ondersteund, waaronder het Historisch café, de Open Monumenten Dag en diverse publicaties.
Voor het beleidsterrein archeologie is een 20-tal voornamelijk kleinere onderzoeken begeleid in het kader van ca. 100 vergunningstrajecten en planprocedures. De archeologische opgraving ‘Park Reehorst’ is in de zomer van 2019 afgerond met de presentatie van een wetenschappelijk eindrapport op de IJzertijddag in Lunteren. Belangstellenden konden tijdens openingstijden in Cultura Erfgoed terecht voor onderzoek, informatie, ontmoetingen en exposities. Het erfgoedcentrum krijgt steeds meer gestalte vanwege de reguliere openstelling, het spreekuur van de archivaris en omdat vanuit Cultura Erfgoed steeds meer projecten en evenementen worden georganiseerd.